Bapa Adib mohon pendirian terkini Peguam Negara

BAPA anggota bomba Allahy4rham Muhammad Adib Mohd Kassim mengemukakan representasi kepada Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun, bagi mendapatkan pendirian Jabatan Peguam Negara (AGC), berhubung permohonan prosiding komital yang difailkannya terhadap b3kas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Peguam Aidil Khalid, yang mewakili bapa Muhammad Adib, Mohd Kassim Abdul Hamid berkata, pihaknya menghantar surat representasi itu menerusi faks dan e-mel semalam.

Beliau berkata, representasi itu adalah bagi mendapatkan pendirian terkini AGC susulan pertukaran Peguam Negara pada 6 Mac lalu, sama ada masih berdiri teguh di belakang tingkah laku Thomas selaku bek4s Peguam Negara, khususnya berkenaan kenyataan media yang menjadi subjek perkara prosiding menghina mahkamah, ataupun AGC menjarakkan dirinya dengan tindakan Thomas tersebut.

Menurut Aidil, AGC diharap dapat memberikan jawapan supaya pihaknya dapat menasihati Mohd Kassim untuk tindakan seterusnya terhadap rayu4n yang difailkan anak guamnya itu pada 11 Februari lalu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 28 Jan lalu, yang membenarkan rayvan Thomas untuk mengetepikan prosiding komital itu.

Peguam itu juga berkata, pengurusan k3s rayvan itu yang ditetapkan hari ini di Mahkamah Rayvan dilapangkan berikutan pelanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan oleh kerajaan sebelum ini.

“Sistem e-filing kehakiman menyenaraikan tarikh baharu pengurusan k3s ialah pada 12 Ogos depan,” katanya kepada Bernama, hari ini.

Mohd Kassim memfailkan permohonan untuk memulakan prosiding komital terhadap Thomas pada 16 Julai tahun lepas di Mahkamah Koroner Shah Alam, atas dakw4an mengh1na mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kem4tian anaknya.

Mahkamah Koroner membenarkan permohonan itu dan Thomas kemudiannya menfailkan rayvan terhadap keputusan tersebut di Mahkamah Tinggi Shah Alam yang memutuskan Mahkamah Koroner telah terkhilaf ketika membenarkan prosiding komital dimulakan terhadap Thomas.

Dalam permohonan itu, Mohd Kassim, 66, mendakwa Thomas telah membuat pengh1naan terhadap mahkamah menerusi afidavit yang difailkan AGC pada 3 April tahun lalu, berhubung punca kem4tian anaknya.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, mengh3mbuskan nafas terakhir pada 17 Disember 2018, di Institut Jantvng Negara ekoran keced3raan dialaminya dalam rusvhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun sama.

Pada 27 September 2019, Mahkamah Koroner memutuskan kem4tian Muhammad Adib disebabkan perbuatan jen4yah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu yang tidak diketahui.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

sumber: HM/ Pisang Daily

Be the first to comment on "Bapa Adib mohon pendirian terkini Peguam Negara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*